راز اربعین چیست؟
راز و رمز عدد چهل:
در فرهنگ دینی و معارف عرفانی، عدد چهل قداستی ویژه یافته است. چلّه نشینی برای رفع حاجت یا رسیدن به مقامات سلوک و عرفان معروف است. حفظ کردن چهل حدیث، اخلاصِ چهل صباح، کمال عقل در چهل سالگی، دعا برای چهل مؤمن و چهل شب چهارشنبه، نمونه هایی از این معناست. در تاریخ انبیا و روایات اسلامی نیز واژه اربعین شواهد بسیار دارد. برخی از مشهورترین این نمونه ها عبارتند از:
1. حضرت آدم در فراق بهشت چهل روز گریست.
2. حضرت آدم در مرگ هابیل چهل روز عزادار بود.
3. زمین، چهل روز در مرگ مؤمن می گرید.
4. نماز کسی که شراب نوشیده تا چهل روز پذیرفته نیست.
5. خداوند متعالی چهل سال به فرعون مهلت داد.
6. حریم همسایه تا چهل در، از چهار طرف است.
حال سؤالي مطرح است كه چرا براي پيامبر(ص) و ساير ائمه، مسئله اربعين مطرح نشده و تنها براي امام حسين(ع) وارد شده است؟ يك علت اين است كه براي نخستين بار جابربن عبدالله انصاري به همراه دانشمند معروف عطيهعوفي و اهلبيت(ع) اربعين گرفتند كه قبلا براي هيچكس گرفته نشده بود و دليل دوم اين است كه بنا بر روايتي در كتاب «لهوف»، رأس مبارك امام حسين(ع) در روز اربعين به وسيله امام زينالعابدين(ع) به بدنشان ملحق شد.
در كتاب آثارالباقيه بيروني صفحه 391مينويسد: «وجه تسميه اربعين اين است كه چون 40 نفر از اهلبيت امام حسين(ع) پس از مراجعت از شام، قبرش را زيارت كردند آن روز را اربعين گفتند.» قاضي عبدالجبار از علماي اهل تسنن در 2كتاب خود «المغني» و «الاصول الخمسه» ميگويد كاري كه امام حسين(ع) كرد مايه مباهات مسلمانان است، چراكه در هيچ ديني پيغمبري را پيدا نميكنيد كه خانواده او يكييكي خود را فداي رسالت آن پيغمبر كرده باشند، اما امام حسين(ع) با تمام خلوص اين كار را كرد، لذا اربعين امام حسين(ع) است كه عظمت دارد.